Що зберігають у закритих сховищах Житомирського архіву? (ФОТО)

Сховища документів Державного архіву Житомирської області, де збігається близько півтора мільйона документів, для звичайного відвідувача закриті. Туди має право заходити лише зберігач – посадова особа, яка відповідає за сховище. У двох приміщеннях архіву знаходяться більше двох десятків таких сховищ. Журналісти «Вголос.zt» побували у сховищі з найстарішими документами дореволюційного періоду.  

«У наших архівосховищах зберігається близько 500 тисяч справ дореволюційного періоду. Є справи 1795-го року. Дворянсько-волинське депутатське зібрання документів користується великим попитом у відвідувачів. Багато, хто хоче довести свою приналежність до дворянського роду», – розповіла начальник відділу зберігання та обліку документів Національного архівного фонду Наталія Корнатовська.

У корпусі № 1 Державного архіву області розміщено 16 сховищ. У корпусі № 2, що на вулиці Замковій, знаходиться 5 архівосховищ документів колишніх партійних організації та документи бердичівського філіалу архіву. Відвідувачі там замовляють документи щотижня. Комусь необхідно підтвердити стаж роботи у парторганізації, комусь – заробітну плату. Документи зібрані до 1992-го року.

За словами Наталії Корнатовської, останнім часом архів набуває все більшої популярності. Багато хто намагається віднайти своє польське коріння, хтось – єврейське. Приїздили відвідувачі й з Америки.

Документи стандартного формату зберігаються у картонажах – спеціальних картонних коробках. Найпопулярніші у користуванні справи реставрують і прошивають. Карти зберігаються у сувоях, обгорнені спеціальним папером із печатками шифру для полегшення пошуку. У в’язках з обов’язковими ярликами дозволяється зберігати документи форматом більшим за А4. Журнали реєстрових документів громадян зібрані у книги, товщина яких іноді сягає понад 10 сантиметрів.

«Для орієнтації у цій великій кількості документів, у кожному сховищі впорядковані топографічні покажчики. З першого по шостий поверх цього приміщення зберігаються справи радянського періоду та часів незалежності України. Вищі поверхи містять документи дореволюційного періоду»,  – додала Наталія Корнатовська.

За умовами пожежної безпеки стелажі для документів – металеві, у кожному сховищі – вогнегасники. На вікнах – жалюзі для запобігання вигоранню документів. Саме сховище за правилами зберігання документів закривається на два замки – звичайний і підвісний.

Недоліком сховищ, за словами начальника відділу зберігання та обліку документів, є температурний режим. Температура, для правильного зберігання документів має бути +19 С. Нині вона значно нижча.

Нагадаємо, в обласному архіві розповіли, як можна дослідити свій родовід. Житомиряни мають унікальну можливість дослідити своє дворянське походження. На Замковій горі знайшли рештки будівлі, на місці якої міг бути городський суд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *