Взаємодіяти з бійцями АТО, які мають посттравматичний стресовий розлад, навчали житомирських майбутніх медиків (ФОТО)

Студентів Житомирського інституту медсестринства навчали взаємодіяти із бійцями АТО. Лекцію про те, з якими можливими наслідками та проявами поведінки посттравматичного стресового розладу у пацієнта може зіштовхнутися медпрацівник та яку при цьому надати кваліфіковану першу підтримку, прочитала практичний психолог, коуч, психотерапевт, засновник проекту «Психологія життя», викладач кафедри психології Міжрегіональної академії управління персоналом Олена Журавська.

«Так сталося, що коли почалися бойові дії, Майдан, ніхто не був готовий, до яких психологічних наслідків це призведе. Самі психологи та психіатри не знали, що таке посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Бійці могли повертатися із зони АТО фізично неушкодженими, але з досить складною і неочікуваною поведінкою. Їх рідні відмічали, що це вже не ті особистості, якими вони йшли у зону бойових дій. Вони ставали агресивними, замкненими, не розповідали про те, що з ними відбувається, хоча до цього між рідними могли бути близькі стосунки. Дехто починав вживати алкоголь чи потрапляв у залежність від психоактивних речовин. Дехто міг зловживати своїми військовими вміннями і чинити злочини», – розповіла у своїй лекції психолог.

На лекції студенти познайомилися із видами психологічних розладів та їх критеріями діагностики.

Олена Журавська  вже десять років працює за цією вузькою спеціалізацією як у індивідуальних консультаціях, так і у групових заняттях. Постійно підвищує свою професійну кваліфікацію. Проводить реабілітацію воїнів АТО та їх сімей. Була психологом реабілітаційного проекту “Дружна країна – сильна родина” від Благодійного фонду “Міжнародна Асоціація Підтримки України”

Нагадаємо, життя у соцмережах: житомирський психолог розповіла, чи дійсно існує небезпека стати залежним. Психолог розповіла – восени для покращення настрою необхідно одягатись яскраво. Учасників АТО планують оздоровлювати на базі обласного центру вертебрології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *