Річку Хомору знову забруднили. Інцидент розслідують правоохоронці

За фактом забруднення річки Хомори невідомою речовиною розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України. Про це повідомила прес-служба облдержадміністрації з посиланням на заступника голови облдержадміністрації Олексія Ясюнецького.

Як повідомили у прес-службі, воду з річки не можна використовувати для жодних потреб, заборонено напувати нею тварин та вживати в їжу рибу з річок.

«Ми разом з представниками управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації виїжджали та проводили нараду із головою Баранівською райдержадміністрації Миколою Вельчинським та силовиками Баранівського району. Наразі за фактом забруднення невідомою речовиною річки Хомора розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України», – повідомив Олексій Ясюнецький.

Представники Держпродспоживслужби відібрали проби води. За результатами лабораторних досліджень від 13 травня  встановлено: якість річкової води не відповідає гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками по інтенсивності запаху (фактично п’ять балів при допустимому значенні – відсутність запаху), за вмістом завислих речовин (фактично 2,4 мг/м куб. при допустимому значенні 0,75 мг/м куб.), плаваючих домішок (фактично виявлено плівка молочно-білого кольору при допустимому значенні – не допускається), по показниках жорсткості (фактично 10 мг-екв/м куб. при допустимому значенні 7 мг-екв/м куб.), хімічному споживанню кисню (фактично 122 мг02//м куб. при допустимому значенні 30мгО2 /м куб.), окисності (фактично 28,7 при допустимому значенні 7,0).

«Крім цього, в Полонському відділенні поліції ГУНП в Хмельницькій області також відкрито кримінальне провадження, в рамках якого призначено експертизу. За результатами експертизи будуть прийняті процесуальні рішення, у тому числі оголошення підозри. Наразі єдиним можливим джерелом забруднення може бути Понінківська картонно-паперова фабрика, втім, остаточно це буде відомо після отримання висновків експерта», – уточнили у прес-службі.

За інформацією Баранівського відділення поліції ГУНП в Житомирській області, керівництво фабрики, яке в рамках досудового розслідування викликали на допит, на нього не з’явилося.

Нагадаємо, «львівське» сміття новоград-волинський підприємець вивозив у Пулинський район (ФОТО). Жінка організувала підпільне виробництво деревного вугілля у Коростенському районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *