Черв’яки в організмі: у майже 10 тисяч жителів області торік виявили паразити

У минулому році на збудники паразитарних хвороб обстежили майже 500 тис. жителів області та виявили інвазованих 9 тис. 827 осіб. В структурі захворюваності на першому місці залишається ентеробіоз, геогельмінтози та кишкові найпростіші. Про це повідомили у Житомирському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

«В області щорічно на збудники паразитарних хвороб обстежується до 500 тис. осіб. У 2017 було обстежено 433 тис. 573 осіб, що становить 35% від числа проживаючих в області. Серед обстежених виявлено інвазованих 9 тис. 827 осіб, а загальна захворюваність становить 791,7 на 100 тис. населення. За останні роки захворюваність паразитозами зменшується, але це відбувається скоріше за рахунок низької виявляємості та зниженому охопленню обстеженнями. В структурі захворюваності на першому місці залишається ентеробіоз (36,3%), потім геогельмінтози (33,6 %) та кишкові найпростіші (29,9%). Реєструвались поодинокі випадки дирофіляріозу (3 випадки у Житомирському, Коростенському районах та у Житомирі)», – йдеться у повідомленні.

З числа інвазованих 67,3 % – це діти до 17 років, зокрема 42,0% – школярі та вихованці дитячих садочків. Всього було виявлено інвазованих дітей 7 тис. 686, з них гостриками – 3 тис. 241, кишковими найпростішими – 1 тис. 938. В структурі захворюваності дітей в організованих колективах переважають паразитози, які передаються контактним шляхом, так ентеробіоз становить – 60,0%.

До слова, щорічно в Україні реєструється понад 500 тис. хворих на паразитози, проте їх значно більше, що пов’язано зі зменшенням об’єму обстежень. За даними ВООЗ паразитарні хвороби в світі займають четверте місце за масовістю захворілих після діареї, туберкульозу, ішемічної хвороби серця. В світі помирає від інфекційних та паразитарних хвороб 17 млн. осіб в рік.

Нагадаємо, з початку епідсезону 157 тисяч жителів області захворіли на грип та ГРВІ.  5 випадків кору зареєстрували в області лише за тиждень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *