Від депутатів хотіли приховати реальну суму бюджету розвитку міста, – Любов Цимбалюк

На засіданні постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій депутатам показали вдвічі занижену суму коштів бюджету розвитку міста. Крім того, депутатів позбавили можливості вивчити документи, роздавши їх безпосередньо на засіданні 1 березня. Про це кореспонденту «Вголос.zt» розповіла депутат міської ради Любов Цимбалюк.

«Представники виконавчих органів влади принесли на розгляд комісії бюджет розвитку, який був непідготовлений. Це катастрофа! Роздали документи прямо на комісії. Якщо так розглядається бюджет розвитку, то це жах, який не можливо описати словами… Сума запланованого бюджету, яку нам показали, була 211 мільйонів гривень. Після того, як ми почали говорити про джерела та надходження, з’ясувалося, що бюджет має бути більшим… Після цього був запрошений міський голова Сухомлин. У розмові із ним вияснили, що фактична цифра бюджету розвитку – 420 мільйонів! І він був змушений визнати, що це в два рази більша цифра, ніж показали депутатам. Бюджет розвитку занизили для того, щоб потім мати запас коштів, які у «ручному режимі» можна скеровувати в одну, чи іншу сторону. Тоді їм буде легше «підпрацьовувати» із депутатами. Це жахливо. Таке й раніше пробували робити, але не в таких об’ємах», – сказала Любов Цимбалюк.

За її словами, розглядаючи бюджет розвитку, депутати повинні вивчати кожну цифру, дивитися скільки надходжень планується від податків, акцизу і тд.

«Це цифри, які можна прорахувати. Тому депутати їх мають бачити і озвучувати своє бачення, пропозиції, зауваження. Але вони не мали часу підготуватися. Стос документів роздали на комісії, які не реально було детально вивчити. Крім того, серед нас були депутати, які перший раз розглядали бюджет… А таких більшість. Коли я зробила зауваження, що так не можна, голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв сказав: «Что вы начинаете, Любовь Владимировна, это родилось вчера вечером». Це підхід, як у Верховній Раді! У нас вже було, коли приїздив депутат ВР і у сесійній залі міської ради не соромлячись говорив: «Ми це не бачили, бюджет був лише у Яценюка в руках. Але ми вночі за нього проголосували». Те саме й на рівні міста. Це неприпустимо і такого не може бути, – сказала депутат. Дехто на комісії виправдовувався, мовляв: нам треба мати резерв коштів. Так, зрозуміло, що резерв має бути. Адже через «державну політику» у нас немає забезпечення заробітною платою освітян на 100%, незрозуміло, що з ПТУ, ТТУ. Тобто є проблеми і резерв для цього має бути. Але він має бути проговорений з депутатами, вони мають його погодити. І це не означає, що хтось сам собі вирішив одноосібно. Такого бути не може!».

Нагадаємо, міська рада порушила закон та не витримала процедуру, коли зносила МАФ на Старому Бульварі біля Центрального стадіону. Про це заявила депутат Любов Цимбалюк у ході сесії міської ради 24 лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *