Стало відомо, що планує зробити кандидат у заступники Сухомлина із питань ЖКГ (ФОТО)

Створення до кінця року максимальної кількості ОСББ та оптимізація роботи комунальних підприємств в умовах конкуренції. Такими є два основні напрями, які збирається впроваджувати у своїй діяльності кандидат на посаду заступника голови Житомирської міської ради з питань ЖКГ та екс-депутат Олександр Фещенко.

20160303-oleksandr-feshcenko-04

«У житловій сфері однозначним пріоритетом є створення максимальної кількості ОСББ. Це непроста справа: я був на декількох слуханнях зі старшими будинків. Робота починається, але поки що бачу, вона сприймається дуже в штики безпосередньому мешканцями будинків. Так відбувається, мабуть, тому, що наше житлове господарство, директори ЖЕКів, попередні керівники не були зацікавлені у проведенні інформаційно-роз’яснювальної компанії. Тому людям треба пояснити, що вони повинні ставати повноцінними співвласниками свого житла, пояснити, що таке ОСББ і переваги перед тими ж ЖЕКами. Зрозуміло, що в нашому житловому фонді одні будинку – у кращому стані, інші – в гіршому. Наприклад, у п’ятиповерхових „панельках“, термін експлуатації яких давно вичерпався, не так просто створити ОСББ – їх треба спочатку відремонтувати. Тому депутатам до розгляду представлено план щодо виділення 15 млн грн на капітальні ремонти будинків, які будуть активно впроваджувати цю систему. У будинках же до 30-ти років експлуатації не повинно виникнути проблем зі створенням ОСББ: внутрішньобудинкові мережі не такі застарілі, тому кількість коштів на їх ремонт буде невеликою. До того ж, там буде значно легше переконати жителів», – пояснив Олександр Фещенко.

За його планом, створення ОСББ треба розділити на декілька етапів. Так, 70 % таких об’єднань має з’явитися до кінця у новому житловому фонді міста. Загалом же, цей процес може тривати близько двох років і запроваджуватися «непопулярними» методами. Результатом стане поява ринку надання якісних житлово-комунальних послуг.

«У комунальному господарстві ми повинні надавати якісні послуги до першого вентиля, тобто до житлового будинку. На жаль, сьогодні ми не можемо цього зробити – є багато проблем. Тому, звичайно, буде проведена оптимізація роботи комунальних підприємств. Думаю, будуть певні кадрові зміни», – продовжив Фещенко.

20160303-oleksandr-feshcenko-02

Разом із тим, він зазначив, що напрацювання радника мера із питань ЖКГ Юрія Мойсеєва буде використовувати. Але при цьому збирається створити конкурентне середовище для комунальних підприємств міськради стосовно надання якісних послуг для населення.

«Є один принцип – надавати послуги треба максимально на конкурентних засадах, у тому числі це стосується і комунальних підприємств. Наразі вони є певними монополістами. Я не кажу зараз про „Теплокомуненерго“ або „Водоканал“, бо на жаль, він них ми нікуди не можемо відійти. Але всі інші – той же „Зеленбуд“, той же „ЖУАШ (управління автомобільних шляхів, – прим.)“, те ж „Міськсвітло“, на перспективу, – усі вони повинні конкурувати навіть із приватними організаціями. На мою думку, це дасть можливість надавати й отримувати якнайбільш якісні послуги. Все відбуватиметься абсолютно прозоро – через відкриті конкурси. Зараз буде працювати система ProZorro, через яку ми повинні будемо проводити всі закупівлі. Я не впевнений, що вона на повну запрацює до кінця літа, бо досить важко провести закупівлю особливо послуг. Але товари, думаю, ми вже будемо закуповувати максимально через цю систему», – додав Фещенко, запевнивши, що це аж ніяк не означає ліквідації деяких комунальних підприємств.

Детальне ж бачення роботи у комунальній галузі Фещенко – інтригуючи – пообіцяв представити вже після того, як депутати підтримають його кандидатуру на сесії, яку попередньо планують провести 16 березня.

Line-yellow

Довідково. Олександр Анатолійович Фещенко, 1973 року народження. Освіта: вища (Київський національний економічний університет). Був депутатом Житомирської міської ради VI скликання від партії «Франт змін» (2010 рік). Входив до депутатської комісії з питань ЖКГ. Наразі є директором ВАТ «Житомирське шляхово-будівельне управління № 19». Перед цим працював директором будівельної організації «Укрелітбуд».

Line-yellow

20160303-budjetna-komisia-02

20160303-budjetna-komisia-03

20160303-budjetna-komisia-04

20160303-oleksandr-feshcenko-05

Нагадаємо, під час попередньої сесії Житомирської міської ради депутати підтримали реорганізацію управлінь житлового і комунального господарства зі «злиттям» їх в один департамент.


Текст, фото: Олександр Трохимчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *