Стало відомо, чому житомиряни купують менше квітів на 8 Березня (ВІДЕО)

Напередодні міжнародного жіночого дня, 7 березня, журналісти «Вголос.zt» дізнавалися, скільки коштують квіти та чому попит на них цьогоріч значно менший, ніж у попередні роки.

На «Житньому ринку» сьогодні продавців і реалі заторів квітів більше, ніж самих покупців. Серед охочих придбати букети або «по штучно» – переважно молодь.

Так, тюльпани продають по 17-18 грн, підсніжники від 5 до 10 грн. Крім квітів, можна купити й гілочку котиків (15 грн) чи мімози – від 5 грн і вище. Вазончики із крокусами віддають за 40 грн.

kvity-zhitniy-2016

«Це свято буває раз на рік, але дуже важке для подавців. Бо закупка дуже дорога. Тюльпани закуповуємо за 13-15 грн, а продаємо за 16-17 грн. То людина з цього гривню має. А буханець хліба коштує 8-9 грн. Колись я продавала свої квіти, а зараз уже не вигідно свої вирощувати – дуже дорогий газ, щоб вирощувати у теплицях. Та й людей, які б купляли, майже немає. Колись сьомого числа були тут [у квітковому павільйоні] було напхом напхано, черги стояли, а сьогодні – як один покупець прийде, то не знає, що й обрати, шукає, щоб подешевше», – прокоментувала продавець Леокадія Багінська.

А от на імпровізованому базарі, що на Площі Перемоги, квіти коштують дещо дорожче. Так, один тюльпан пропонують за 20 грн, гілочку хризантеми – за 30-35 грн, іриси – по 20 грн за квітку, а троянду – від 35-ти до 60 грн. Передусім, кажуть продавці, люди купують тюльпани. Серед покупців – чимало жінок. Хоча порівняно з попереднім роком попит на квіти значно гірший. Причина – висока ціна на квіти. Якщо, наприклад, торік той же тюльпан продавали за 10 грн, то сьогодні ціна є вдвічі більшою.

kvity-pperemogi2016

«Квіти реалізовую вже років із 30, і так погано не було жодного року. Позаминулого року було краще, бо ціни були нижчими. А зараз сама запупка дуже дорога – у доларах… Усе на заважає цей долар! Курс долара ж – 27. Цього року ми взяли втричі менше товару, ніж у попередні роки», – розповіла приватний підприємець Ніна Литва.

Крім того, продавці квітів на Площі Перемоги обурюються ще й тим, що їхні потенційні покупці цьогоріч віддали перевагу квітковому павільйону «Житнього ринку».

Детальніше дивіться у відео.


Текст: Олександр Трохимчук
Відео: Сергій Омельчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *