Чому у психіатричній лікарні № 1 лікують голодом

Хворих психіатричної лікарні годують на 16% від потреби. Про це «Вголос.zt» повідомив депутат обласної ради Дмитро Кропачов.

IMG_0611

«Більше 400 хворих Житомирської обласної психіатричної лікарні №1 Житомирської обласної ради не доотримують основних продуктів харчування щоденно. В фактичній дієті повністю відсутні основні продукти: риба, м’ясо, яйця, творог, сметана, молоко, рослинне масло. А замість вершкового масла їм в кашу додають трохи спреду», – розповів Кропачов.

Про проблему депутат каже, що дізнався випадково із матеріалів ЗМІ, де прокуратура повідомляла про порушення норм харчування хворих. Тому, щоб розібратися у ситуації – відправився до головного лікаря.

«Кожен квартал обласна прокуратура пише вказівку на порушення норм харчування хворих, але далі переписки прокуратури, лікарні та обласного управління охорони здоров’я справа не іде. Щоб розібратися у ситуації я зустрівся з головним лікарем установи Олександром Гусаком. В лікарні я ознайомився з документами. Виходить, що така ситуація склалася у зв’язку з фінасуванням витрат установи на харчування лише на 16% від розрахунку. Лікарня просила на харчування в 2016 році 8 млн 493 тис. 800 грн., а затвердили лише 1 млн. 363 тис. 200 грн», – пояснив Кропачов.

За його словами, через нестачу коштів в психіатричній лікарні щодня витрачають лише… 4.78 грн на харчування одного пацієнта. У меню – суп, чай, макарони, суп, чай…

фото психіатр_лікарня (9)

IMG_0607

«Я називаю ці супи «жовтий» та «червоний». Якщо там морква плаває, то це – жовтий, якщо буряк, то червоний… Стан фінансування всіх медичних установ незадовільнений, але треба враховувати спеціфіку кожного закладу! У нас хворі перебувають на стаціонарі в середньому 45-50 діб, а деякі –  по три місяці. Люди повинні харчуватись весь цей час…А хвора людина має добре харчуватися. Вона приходить до нас лікуватися, а ми «влаштовуємо» лікування пацієнтів голодом!!! Як же нам при такому фінансуванні нормально забезпечити харчування? Ми стараємося виходити з ситуації, шукаємо спонсорів. Представники влади у нас за три роки були два рази…», – розповів головний лікар Олександр Гусак.

фото психіатр_лікарня (8)

За словами Кропачова, він буде порушувати проблему та піднімати питання на бюджетній комісії.

«Яке лікування може йти мова, коли хворі недоотримують в день необхідну кількість поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Крім того, це негуманно. Обласний бюджет затверджують депутати за поданням департаменту фінансів Житомирської ОДА. Враховуючі, що затвердження обласного бюджету – це справа обласної ради, діє принцип колективної безвідповідальності. Але я впевнений, що більшість депутатів просто не знають про таку проблему. На бюджетній комісії я буду порушувати цю проблему і хочу попросити колег, щоб підтримали лікарню та на сесії обласної ради виділили додаткові кошти на харчування пацієнтів», – підсумував Кропачов.

Окрема тема стан приміщень, які потребують ремонту, та умови перебування хворих. Про це на «Вголос.zt» читайте згодом.

IMG_0627 IMG_0626 IMG_0625 IMG_0624 IMG_0622 IMG_0621 IMG_0620

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *