Не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся до фахівців

Зловживання ліками — проблема, яка найчастіше зачіпає людей похилого віку, але не тільки Хворий може самостійно, без консультації з лікарем поєднувати різні ліки, що відпускаються за рецептом та без рецепта.

На сервісі Likarni представлені кваліфіковані лікарі, які нададуть вам консультацію та призначить необхідний курс лікування.

Хто найбільше займається самолікуванням

Люди похилого віку — це пацієнти, які дуже часто зловживають ліками, оскільки зазвичай мають кілька супутніх захворювань. Нездужання можуть бути різними, а рекламний ринок спокушає чудодійними препаратами від печії, запорів, болів у суглобах тощо.

Найгірше, що може бути — це лікування побічних ефектів від ліків іншими препаратами. Не потрібно лікувати ускладнення захворювань медпрепаратами, придбаними на свій розсуд, оскільки наслідки можуть бути справді серйозними.

Якщо одна таблетка не допомагає, то беруть іншу…

Побічні ефекти виникають, оскільки ліки починають взаємодіяти між собою. Частота побічних реакцій на ліки зростає з віком. Це зумовлено низкою змін, пов’язаних зі старінням організму, серед яких:

  • зменшення маси активної тканини, вмісту води та концентрації альбуміну;
  • збільшення вмісту жирової тканини;
  • уповільнення виведення ліків (погіршення функції печінки та нирок);
  • зміна чутливості до лікарських засобів.

За оцінками, 10-20% усіх госпіталізацій у людей старше 65 років спричинені побічними ефектами від ліків, що приймалися.

Препарати для кращого сну, від стресу, втоми

Незважаючи на кількість препаратів, що вживаються людина може почувати себе дедалі гірше. Це пов’язано з тим, що ймовірність побічних ефектів зростає із збільшенням кількості прийнятих ліків. Так трапляється, наприклад:

  • у 4% пацієнтів, які приймають 5 препаратів;
  • у 10% пацієнтів, які приймають 6-10 препаратів;
  • у 28% пацієнтів, які приймають 11-15 препаратів;
  • у 54% пацієнтів і більше, які приймають понад 15 різних препаратів на день.

Які препарати особливо небезпечні при поєднанні

Найпоширеніші ліки — це снодійні, нестероїдні протизапальні препарати та проносні засоби. У випадку, наприклад, вживання надмірної кількості нестероїдних протизапальних препаратів може виявитись, що пацієнт має проблему з належним контролем гіпертонії. Не слід комбінувати безрецептурні заспокійливі засоби, які погіршать ваші когнітивні функції. Препарати, які часто приймають від застуди, також можуть викликати проблеми з пам’яттю, мати депресивний ефект або утруднювати сечовипускання.

Хто повинен перевіряти список ліків

Найкраще буде, якщо лікування вам призначить професійний лікар, і він же контролюватиме препарати, які ви приймаєте. Слід також пам’ятати, що під час кожного відвідування фахівця потрібно надавати йому список ліків, які ви вже вживаєте.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *