570 кг кавунів та динь не допустили до продажу через перебільшення нітратів

За період з 18 по 25 липня 570 кг кавунів та динь не допустили в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів. Про це повідомили в обласному медичному центрі здоров’я та спортивної медицини.

«За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, лише за період з 18 по 25 липня 570 кг кавунів та динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів. Нагадаємо, для кавунів вона не повинна бути більша ніж 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси. В окремих випадках перевищення сягало до трьох разів вище норми», – йдеться у повідомленні.

За інформацією фахівців медичного центру, основну небезпеку становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти у баштанних культурах, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини. Нітрати не мають смаку чи присмаку, тому вчасно відчути їх і припинити споживання небезпечного продукту неможливо. Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються сполуки, такі як нітрозаміни – найнебезпечніші канцерогени. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

На офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, покупцям рекомендують цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

Нагадаємо, з  32 перевірених криниць, які віднесені до статусу громадських, 17 мають відхилення від норм показників, зокрема, високий рівень нітратів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *