Томос-тур

Минулого тижня до Житомира завітав Президентський Томос – Тур містами України. Я переконаний, що ці поїздки містами мають виключно агітаційний характер, адже вибори відбудуться через два місяці.

Нинішній Президент, за результатами різних соціологічних опитувань, не має достатньої підтримки людей не лише для переобрання на другий термін, а й для потрапляння до другого туру. Президентські борди, якими завішали усю країну, розказують про Томос. На думку політтехнологів Банкової вони мають підвищити рейтинг гаранта. І це поки не є політичною агітацією (юридично), адже Петро Порошенко ще не зареєстрований офіційним кандидатом. Президенту вигідно реєструватися в останній момент, до цього проїхавши країну з Томос-туром в начебто робочих візитах.

У Конституції немає жодного слова або передбачених повноважень, які б дозволяли Президенту їздити країною з метою інформування про Томос для Православної церкви. Релігія, а також духовний і культурний розвиток, є поза межами його компетенції. Подібні агітаційні поїздки суперечать нормам Конституції про відокремлення церкви та держави.

Отримання Томосу та створення Української помісної церкви – це надзвичайно важлива подія для України. І ні в якому разі не можна применшувати внесок та роль усіх, хто допоміг українцям отримати свою незалежну церкву. Але в той же час не можна перетворювати це в агітаційні поїздки, по суті за бюджетні кошти проводячи власну виборчу кампанію.

Під час кожної такої поїздки задіюють сотні правоохоронців та десятки одиниць техніки. Людей звозять автобусами з усієї області, щоб забезпечити “масовку”. Відриваються від своїх прямих обов’язків більшість керівників місцевих органів виконавчої влади. Постає питання – для чого вся ця показуха? Це робиться в інтересах церкви чи для підняття рейтингу та піару однієї людини? Як на мене, політики не мають вмішуватися в діяльність церкви, і тим більше не мають спекулювати темами віри.

Президенту вигідно, щоб усі говорили про релігію, де він не має жодних повноважень, та забували про економіку, курс національної валюти, рівень життя та вартість комунальних тарифів, де він має весь обсяг повноважень та 5 років має всю повноту влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *