У Хорошевській селищній раді нераціонально витратили понад 14 млн грн. Ще майже 7 млн – втратили

Житомирські аудитори провели державний фінансовий аудит бюджету Хорошівської селищної об’єднаної територіальної громади. Фахівці встановили низку недоліків у формуванні та виконанні селищного бюджету, що призвело до необґрунтованих та нераціональних витрат бюджетних коштів. Про це повідомила  пресслужба управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області. Аудит відбувався за період з 1 січня 2017 року по завершений звітний період 2019 року.

«За результатами аудиту встановлено низку проблем і недоліків у формуванні та виконанні селищного бюджету… Зокрема, невжиття належних заходів щодо оптимізації діяльності малокомплектних шкіл, дошкільних навчальних закладів та закладів культури призвело до необґрунтованих та нераціональних витрат бюджетних коштів на суму понад 13 млн грн, спрямованих на соціальну сферу.

Аудиторським дослідженням установлено невиконання повною мірою наявних можливостей щодо належного відшкодування витрат на надання освітніх послуг, забезпечення підвозу учнів, які є мешканцями інших територіальних громад, через що втрачено додаткових надходжень на суму майже 0,7 млн грн”.

Брак контролю з боку органу місцевого самоврядування та виконавчої влади за дотриманням земельного законодавства та ефективних управлінських рішень у частині потреби внесення змін до договорів оренди спричинив упущені вигоди та неотримані доходи місцевим бюджетом на суму понад 5,4 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, запровадження органом місцевого самоврядування відсоткових ставок податку на нерухоме майно нижче максимального рівня, визначеного Податковим кодексом України, призвело до упущеної можливості додаткового отримання доходів бюджетом територіальної громади на суму понад 1,8 млн грн.

Щепонад 0,8 млн грн додаткових доходів до бюджету упущено через ненадання в оренду водних об’єктів.

Неефективні управлінські рішення щодо заповнення вакантних посад, призвели до створення штучної економії коштів на суму понад 1,1 млн грн, які надалі, використано на преміювання посадових осіб Хорошівської селищної ОТГ.

Нагадаємо, у Хорошівській селищній раді під час ревізії знайшли порушення на понад 877 тисяч. Зокрема, завищення підрядними організаціями вартості та обсягів підрядних робіт призвело до зайвого перерахування коштів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *