Стало відомо, у яких районах області в садочках та школах не «довкладали» продукти у страви

 Викликає занепокоєння й вода… У кількох садочках та школах області не відповідають гігієнічним вимогам результати досліджень калорійності харчування, що свідчить про недовкладення продуктів у страви. Про це стало відомо з результатів досліджень фахівців територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Мало місце й перевищення нормативних показників по вмісту нітратів в овочах у деяких дошкільних закладах.

«За 9 місяців цього року фахівцями територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» було лабораторно обстежено 537 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. За цей період було здійснено 5583 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійність, нітрати, пестициди, радіонукліди, вода), 16028 мікробіологічних досліджень (гігієнічні змиви, кулінарні вироби, ієрсинії, вода). Із проведених лабораторних та інструментальних досліджень не відповідали гігієнічним вимогам результати досліджень калорійності у загальноосвітніх навчальних закладах Житомирського, Баранівського, Коростишівського, Андрушівського, Ружинського, Любарського, Малинського, Нов-Волинського, Житомирського районів та дошкільних закладах Черняхівського, Андрушівського району, що свідчить про недовкладення продуктів у страви», – йдеться у повідомлення.

Мало місце перевищення нормативних показників по вмісту нітратів в овочах у дошкільних закладах Ружинського, Андрушівського, Попільнянського районах та школах Бердичівського району. При проведенні мікробіологічних досліджень страв та гігієнічних змивів, найбільший відсоток відхилень зареєстровано у Андрушівському, Романівському, Попільнянському, Брусилівському, Любарському, Коростенському, Коростишівському, Пулинському районах, де в дошкільних та загальноосвітніх закладах були висіяні бактерії групи кишкової палички, що недопустимо. Фізіологічні норми вживання основних продуктів таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, харчування дітей залишається незбалансованим.

Викликає занепокоєння те, що 27% із досліджених проб води не відповідали гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза, бактеріологічними показниками. Споживання такої води може спричинити інтоксикацію, порушення дихальної та серцевої недостатності, гіпоксію, анемію, інфекційні та вірусні захворювання.

Нагадаємо,  концентрація шкідливих речовин у повітрі Житомира перевищує норму. найвищий рівень радіоактивного забруднення атмосферного повітря зафіксований у Коростенському районі. Найнижчий рівень природного гамма-фону – у Новоград-Волинському районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *