На Житомирщині знайшли гільзу італійського снаряду, де були газети та листівки УПА

У Радомишльському районі на колишньому хуторі знайшли снарядну гільзу, всередині якої виявили газету та листівки УПА. Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на в.о. директора Радомишльського народного краєзнавчого музею, керівника історико-культурного простору «Повстанський хутір» Сергія Галицького.

«Знахідку виявили на території колишнього хутора Соболів, де після війни діяв потужний осередок ОУН. Це у лісі неподалік урочища «Криниченька». Житель Радомишля, так званий «чорний» археолог, знайшов гільзу італійського снаряду, закриту дерев’яною пробкою. Він її відкрив, а там були газета «Зов крови» за 1947 рік, листівка «Українська молодь!» і буклетик «За що бореться Українська повстанча армія (УПА)?», – розповів Галицький.

За його словами, чоловік, який натрапив на артефакти, не хоче віддавати їх до музею, бо сподівається на цьому заробити. Вдалося лише зробити фотографії знахідки, які наразі експонуються на Повстанському хуторі.

«Для нас знахідка цінна ще й тим, бо це є черговим прямим свідченням, що повстанський рух був поширеним на Радомишльщині», – додав Галицький.

Історико-культурний простір «Повстанський хутір» розташований поблизу села Ставки Радомишльського району.

Нагадаємо, на Житомирщині археологи знайшли місто часів Київської Русі. Під Новоградом чоловік знайшов скарб часів князів Володимира Великого та Святополка Окаянного і віддав його владі. Такого в нашій історії не було майже півтора сторіччя – попередній подібний скарб було знайдено 1876 року під час будівельних робіт на Вознесенському узвозі в Києві

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *