У день трагедії у Бабиному Яру закликали обмежити розважальні заходи

У день 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру – 29 вересня поминатимуть  розстріляних в урочищі Бабин Яр у роки Другої світової війни. Цього дня керівництво області закликало обмежити розважальні заходи. Про це повідомила прес-служба облдержадміністрації.

«Основні заходи пройдуть в місті Києві ввечері у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр». У зв’язку зі скорботною датою закликаємо установи та організації області обмежити проведення розважальних заходів», – йдеться у повідомленні.

Довідково. Під час німецької окупації Києва у 1941 – 1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв та ромів, військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, а також підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, зондеркоманда 4а айзнатцгрупи С під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участі 45-го і 303-го батальйонів німецької поліції розстріляли там майже 34 тисячі євреїв.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися аж до звільнення Києва від окупації. У 1941 – 1943 роках тут розстріляно 621 члена ОУН, серед них відому поетесу Олену Телігу. Усього протягом двох років у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб, дві третини з яких склали євреї. Перед відступом нацисти примусили в’язнів Сирецького табору викопувати та спалювати трупи.

Нагадаємо, у Житомирі вшанували пам’ять жертв фашистських концтаборів. В обласному центрі вшанували пам’ять загиблих воїнів України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *