Новоград: поки міська рада «оформляє» Парк Перемоги, землю приватизовують під будівництво

Сумнівна ситуація виникла навколо Парку Перемоги, що біля гарнізонного Будинку офіцерів у Новограді-Волинському. Місцеві жителі кажуть, що  «зелений гай», або як тут прийнято його називати «роща», опинився під загрозою знищення. Йдеться про гектари зеленої зони, на яких по-тихеньку ростуть приватні забудови.

Щоб з’ясувати, хто є балансоутримувачем та розпорядником земель парку, редакція «Вголос.zt»  ще у червні звернулася до голови Новоград-Волинської міської ради Віктора Весельського з інформаційним запитом. У міський раді лише знизили плечима, мовляв, відповідь на запитання «потребує пошуку серед значної кiлькостi даних».

«Враховуючи, шо Ваш запит потребує пошуку серед значної кiлькостi даних, виконавчий комітет Новоград-Волинської мiської ради вiдповiдно до частини 4 статі 20 Закону України ,,Про доступ до публічно інформації” продовжує строк розгляду запиту. Про результати розгляду Вас буде поiнформовано до 24.07.2017 року», – написав перший заступник мiського голови Сергій Колотов.

У наступному листі заступник міського голови повідомив редакцію, що парк бiля Будинку офiцерiв не вiдображається в бухгалтерському облiку органiв міської ради. Але вже розпочата процедура оформлення правовстановлюючих документiв на землю.

«На Ваш запит повiдомляємо, що парк бiля Будинку офiцерiв належить територiальнiй громадi міста Новограда-Волинського та станом на 19.07.2017 року не вiдображається в бухгалтерському облiку органiв міської ради. Наразi розпочата процедура оформлення правовстановлюючих документiв на земельну дiлянку на якiй розташований зазначений парк», – повідомив Колотов.

Хто саме стане балансоутримувачем ласого шматка землі – у міськраді повідомити забули. І лише після чергового редакційного запиту Колотов написав, що оформлення земельної дiлянки парку відбуватиметься на комунальне підприємство міської ради «Новоград-Волинськжитлосервiс».

«На запит про отримання публiчної iнформації вiд 25.07.2017 року стосовно оформлення правовстановлюючих документiв на земельну дiлянку прилеглу до Будинку офiцерiв, на якiй розташований парк повiдомляємо, що вiд комунального пiдприємства Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськжитлосервiс» надiйшло звернення щодо оформлення земельної дiлянки парку», – повідомив Колотов.

У своєму звернення директор «Новоград-Волинськжитлосервiс» просить оформити акт постійного користування земельною ділянкою парку «Перемоги», посилаючись на рішення виконавчого комітету № 2019, яке було прийняте 14 вересня 2016 року.

Цікаво, що у згаданому рішенні виконавчого комітету № 219  йде мова про те, що відділ культури міської  ради  безоплатно   передає на баланс  управління  житлово-комунального господарства майно,  що  знаходиться на  території  парку  культури  та  відпочинку, що по вулиці Шевченка. Мова йде про атракціони, скульптури, вбиральню, дошка пошани та інше майно центрального парку. Власне, документ немає жодного відношення до Парку Перемоги.

Поки у міській раді розбираються, яким чином оформити 5,7 га землі, іншу частину парку – розбирають «сильні світу цього».

Відповідно до інформації Державного земельного кадастру, ділянка площею 1,96 га, яка знаходиться навколо Будинку офіцерів, є державною власністю та має цільове призначення – «для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України».

Ймовірно, що всі інші земельні ділянки, теж мали загадане цільове призначення. Але з часом перейшли у приватну власність.

Сусідня земельна ділянка площею 1,97 га наприкінці 2014 року стала приватною власністю громадянки Олени Іванчук. Кому належала до цього і чи входила до території парку – достеменно поки невідомо. У кулуарах озвучують кілька версій. Вже понад два роки її цільове призначення – «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». Олена Іванчук – дружина місцевого бізнесмена Сергія Іванчука, відомого у райцентрі авторитета за прізвиськом «Буля». Саме Іванчук був фігурантом зимового скандалу, коли військова частина передала його мисливському товариству в оренду на 25 років 3,58 тис. га земель полігону.

Нагадаємо, у Новограді-Волинському дружина і сестра двох депутатів міської ради безкоштовно отримали у власність земельні ділянки у самому центрі міста, з виходом до річки Случ. Щоб організувати «вихід» до річки, довелося переносити дорогу. Двоє депутатів голосували за виділення земельних ділянок власним дружині та сестрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *