Наслідки ЧАЕС: жителі області вживають заражені радіацією продукти

З початку року фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» дослідили 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137 у районах, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію виявлені у 15 пробах. Про це повідомили на офіційному сайті державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

“Найбільш забрудненими продуктами залишаються дикорослі гриби. Відсоток перевищення в області по грибах  становить  29,7%: у Кростенському районі-70,0%, у Малинському районі- 20% , в Овруцькому районі- 6,7%.   М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстрували в 12,0% досліджених  проб (із 25 проб) за рахунок м’яса дичини. По Малинському району перевищення становить 18,2%, по Народицькому району 33,3%. Перевищення по молоку зареєстровані в 1,8%  досліджених проб (із 56 проб) по області, та     зареєстровані лише в  Олевському районі, із 22 досліджених проб перевищення виявили в одній пробі, що становить 4,6%.  У досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал 2018р. перевищень ДГН 6.6.1.1-130-2006 не зареєстрували”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, концентрація шкідливих речовин у повітрі Житомира перевищує норму. найвищий рівень радіоактивного забруднення атмосферного повітря зафіксований у Коростенському районі. Найнижчий рівень природного гамма-фону – у Новоград-Волинському районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *