По чому підготовка до Великодня у Житомирі (ФОТО)

Піст закінчується. На ринку жваво скуповуються господарі й господині. Прошмигнувши між торгівельними рядами, зазираючи у м’ясо-сирні ятки, а ще в цукерні та хлібобулочні, кореспонденту порталу «Вголос.ZT» вдалося дізнатися чи дорого, чи… занадто дорого буде скласти козубок для розговіння?

int-0031 int-0070

Святити паску, яка визирає із поліетиленового пакету сьогодні, погодьтеся, не модно, не по-українськи, точніше. Отже, почнемо із самого коша – його ціна на сьогодні – від 70 до150 грн. Зазвичай купують один раз і на багато років, тож економити нелогічно.

int-0024 int-0022 int-0020 int-0016 int-0017

Далі – яйця для крашанок. Звісно, краще домашні. Якщо купувати з рук «бабусі», то ціна складатиме 25 грн за десяток. Ціна на паску, як хлібобулочний виріб, залежно від виробника, коливається в межах від 6 до 15 грн , а якщо творчо оформлена цукровими квітами, то від 38  до 50 грн.

«Я продаю паски, випечені у Коростишеві. Вони маленькі, зручної форми, влізуть у будь-який кошик. Навіть у таку невелику випічку входить ізюм та інші обов’язкові інгредієнти. Щоб було смачно. Люди розкуповують. Хто по одній-дві, а хто й по декілька одразу» – розповіла продавець Ольга.

int-0078 int-0062 int-0054 int-0053 int-0103 int-0090

Як ознака закінчення посту – дозвіл споживати білок тваринного походження, простіше м’ясо, ковбаси. Готові вироби до свят у ціні не зросли.

Свинина, наприклад «на битки», до свят накинула собі у вартості 15 гривень. Тобто, сьогодні купуємо по 90 – 95 грн. А от ціна на сальце приємно порадувала – від 50 грн знизилася до 25-30 грн.

Для заощадливих покупців – економ варіант – м’ясо птиці. Домашня курка та гуска «з рук» – стабільно від 140 грн до 240 грн за тушку, залежно від ваги. Чого не скажеш про птицю від приватного виробника.

«Курятина коштувала 36,50, а зараз 40,50 грн за кілограм, тобто подорожчала на 4 грн.  Звісно й інші складові (гомілка, крила, печінка фарш) піднялися в ціні. Покупці трапляються різні: хто економніший – закуповується на 50 грн, дехто – на 400 грн. Активно купують усі складові птиці – готуються ж до свята!», – розповіла журналістам  продавець  м’ясного павільйону на Житньому ринку Антоніна Терещук.

int-0202

int-0226

int-0176 int-0169

Неможливо оминути солодощі. Як же без них на гучних родинних застіллях. Тут, власне, сказати багато нічого – дорого! Дорого було й раніше!. Однак, люди купують. Ціна одноразової закупи солодощів – від 50 до 200 грн. А для гурманів – оригінальна шоколадна мушля із десятьма кольоровими яйцями і зайцем – також із шоколаду. Ціна питання – 220 грн.

int-0116 int-0118

Масло, сир не дорожчали. За раз покупець витрачає приблизно 70 – 80 грн. Сир нині по 95 – 108 грн за кг, а якісне масло 84-100 грн.

Два тижні тому подорожчала гречка  – замість 36 віддаємо 38 грн за кілограм. У піст на неї великий попит. Олія сьогодні – від 100 до 115 грн за три літри.

Дбайливі господині зазвичай закуповуються раніше. Зберігають яйця у холодильнику. М’ясо – в морозилці. Готують власноруч. В середньому кошик зібрати  – 300 – 600 грн.

int-0148 int-0153 int-0161 int-0136

Корзину господиня складає у суботу ввечері. До паски, м’яса, сиру, яєць, можна додати сіль, окраєць хліба, печиво, щось приготовлене власноруч. Кладуть для рідних і трохи для пожертви, а також для пригощення. Алкогольні вироби – заборонено. Кров’янку, як вид ковбаси, християнам бажано  не вживати. Не освячуються також предмети – гаманці, гроші, ключі.

Нагадаємо, що у великодню ніч громадський транспорт у Житомирі працюватиме до опівночі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *