З січня матерям та батькам одинакам змінили систему нарахування допомоги

З 1 січня 2016 року прожитковий мінімум на одну особу становить 1330 грн в місяць. Для дітей віком до 6 років – 1167 грн, дітей віком до від 6 до 18 років – 1455 грн, працездатних осіб – 1378 грн, осіб, які втратили працездатність, – 1074 грн. Мінімальна заробітна плата становить 1378 грн. Про це розповіла заступниця начальника управління праці та соціального захисту населення Корольовської районної ради, начальниця відділу грошових виплат та компенсацій Лілія Процюк.

З 2016 року постанова передбачає, що допомога одиноким матерям та батькам призначається, якщо є різниця між 100 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та прожитковим сукупним доходом сім’ї на одну особу за шість місяців, що передують місяцю зверення. Якщо різниці немає, то таку допомогу можуть і не призначити”, – прокоментувала вона.

Lilija-ProtsjukУряд схвалив зміни до Закону України “Про допомогу сім’ям з дітьми” 25 грудня минулого року. У 2015 році ці виплати могли бути максимального (583 грн), або мінімального (350 грн) розміру.

Заяви та декларації, щоб допомога зарахувалася з 1 січня, приймають до 1 квітня. До заяви та декларації необхідно додати довідки про доходи з липня по грудень 2015 року.

Усі розміри допомоги різні і залежать від доходу сім’ї. Чим менший розмір доходу сім’ї – тим більший розмір соціальної державної допомоги.

Наприклад, мама має дохід 2 000 гривень в місяць і двох дітей. Одній дитині менше 6 років, іншій – 10. Прожитковий мінімум на молодшу дитину – 1167, на старшу – 1455. Ми цей дохід мами (2 000 грн) ділимо на трьох і отримуємо по 666 з копійками на кожну особу. Тоді виплачується ось та різниця між доходом і прожитковим мінімумом. Якщо мама має заробітну плату більше, ніж прожитковий мінімум на всіх, то допомогу не призначають”, – зазначила Лілія Процюк.

DSC_0033До сукупного доходу при розрахунку допомоги одинокій матері не враховують аліменти, житлову субсидію, грошове забезпечення військовослужбовців на строковій службі, винагороди громадських організацій, одноразові матеріальні допомоги “Мати-героїня”, частину виплати при народженні дитини чи усиновленні. Усе це управління праці не включає у розрахунок допомоги.

Нагадаємо, що приватні підприємці, які харчують дітей у школах міста, отримають пільги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *