-
Чи будуть житомиряни переходити на ID-паспорти (БЛІЦ-ОПИТУВАННЯ) - 12/01/2016
-
Житомирська відлига у 20 фотографіях - 12/01/2016
-
У Житомирі чоловік продавав гранати на автозаправці - 16 hours ago
-
Нічні рашистські дрони пошкодили дах будинку та зруйнували об’єкт критичної інфраструктури, – прокуратура - 18 hours ago
-
Вночі над Житомирщиною ППО збила три «шахіди» - 21 hours ago
-
На Житомирщині висадили більше мільйона сіянців нових дерев - 22 hours ago
-
У Житомирі пройшла акція на підтримку дітей з синдромом Дауна (ФОТО) - 2 days ago
-
7 Стратегій для азартних ігор у казино - 2 days ago
-
На пожежі у Бердичівському районі загинула жінка - 2 days ago
-
Лісівник зі Звягельського району отримав 5 років за смертельне ДТП напідпитку - 2 days ago
-
У Бердичівському районі чоловік намагався продати гранату - 20/03/2023
-
На пожежі у коростишівській п’ятиповерхівці врятували жінку - 20/03/2023
Кишкова паличка на посуді: фахівці розповіли, які порушення у школах Житомира та району знайшли торік
Результати моніторингу.
Протягом минулого року у школах Житомира та району фахівці знайшли порушення технології приготування страв, кишкову паличку та перевищення вмісту нітратів і заліза у воді. Про це повідомили у обласному лабораторному центрі МОЗ України.
Моніторингове спостереження було проведене в 73 закладах. Зокрема, у Житомирі моніторинг охопив 22 садочки, 16 шкіл, 2 інтернати та 9 професійно-технічних закладів. У Житомирському районі – 8 дошкільних навчальних закладів, 15 шкіл та інтернат. Фахівці лабораторно досліджували питну воду, овочі, готові страви, провели бактеріологічні дослідження об’єктів навколишнього середовища в кількості 1860 зразків, у підсумку в 45% закладів мали місце відхилення від нормативних показників.
«Протягом року в Житомирі було відібрано і досліджено 145 проб води на відповідність вимогам Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», із яких 4,8% досліджених проб не відповідали стандартам за мікробіологічними показниками. За фізико-хімічними показниками – відхилень не виявлено. Порівнюючи ситуацію з Житомиром в Житомирському районі із відібраних і досліджених 71 проби води – 24% досліджених проб не відповідали стандартам за рахунок перевищення вмісту нітратів і заліза, заниженого РН, мікробіологічним показникам», – розповіли у лабораторному центрі.
Впродовж 2019 у Житомирі дослідили 130 зразків готових страв на визначення калорійності, недовкладення харчових інгредієнтів спостерігалось в 6.1% випадків. Порівнюючи з містом, в Житомирському районі із 69 зразків – 34% випадків з відхиленням від норми.
Із 46 досліджених проб готових страв на бактеріологічне забруднення в Житомирі виявили 2 відхилення порушень технології приготування страви. В Житомирському районі із 23 досліджених проб готових страв – 1 відхилення.
«За звітний період року фахівцями центру в Житомирі було досліджено 550 гігієнічних змивів на наявність умовно-патогенної мікрофлори, в 4-х випадках (0.7 %) виявлена кишкова паличка із столового посуду, кухонного інвентарю, що свідчить про незадовільне утримання харчоблоків та недотримання працівниками правил особистої гігієни. В Житомирському районі із 315 досліджених гігієнічних змивів – в 3 (1 %) виявлена кишкова паличка відповідно», – йдеться у повідомленні.
По виявленим відхиленням від вимог законодавства були повідомлені керівники навчально-виховних закладів, Держпродспоживслужба та органи місцевого самоврядування для вживання заходів реагування.
Нагадаємо, через порушеня правил гігієни у дитячому садку спалахнув вірусний гепатит А. На 72 промислових підприємствах області не дотримуються норм гігієни та охорони праці.