Болоньєзе, шніцель, кебаб, паелья, ньоки…. У житомирській школі дітей годують по-новому

Болоньєзе, шніцель, кебаб, паелья, ньоки…. У житомирській школі дітей годують по-новому

Страви поки не включені до меню їдалень.

Протягом березня-квітня департамент освіти спільно з фізичними особами-підприємцями, які забезпечують харчування у закладах загальної середньої освіти, на базі їдальні ліцею № 25 провели практичні відпрацювання окремих рецептів з вказаного збірника, зокрема, нових салатів та кебабу з сиром. Про це повідомила прес-служба міської ради. 

Нещодавно переможець проекту «МайстерШеф» Євген Клопотенко разом з командою проекту «Нове шкільне харчування» презентував у Житомирі «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах».

“У квітні  на базі гуманітарної гімназії № 23 проведено семінар, на якому фахівцями розглянуто асортимент страв, що пройшли контрольне опрацювання у шкільних їдальнях відповідно до збірника рецептур.  Особливістю страв є використання продуктів та спецій, що є новими в шкільному харчуванні та не використовувались досі (насіння гарбузу, соняшника, селера, кінза, імбир, кориця, гвоздика, карі,  куркума, паприка, орегано, хмелі-сунелі, чорний перець та ін). На базі шкільних їдалень  продовжується опрацювання технології приготування страв, їх виходу,  зовнішнього виду, смакових якостей, а насамперед, вивчається  сприйняття цих страв дітьми.

Так, практично опрацьовано наступні рецептури: №41 Пиріг пастуший;  №42 Болоньєзе;  №43 Курка з паприкою;  №44 Нагетси курячі;  №45 Стіки курячі (курячі палички);  №51 Курячий шніцель;  № 53 Пюре морквяне з імбиром;  №55 Картопляне пюре з соком буряка;  № 56 Картопля запечена з куркумою;  №70 Бефстроганов з вареної яловичини;  №77 Рис «Паелья»;  №82 Котлети рибні;  №83 Хек запечений; № 54 Ньоки (картопляні галушки); №4 Салат з буряком, картоплею та квашеною капустою; №5 Салат з буряком та сухариками;  №7 Салат  з капусти з ароматною олією;  №8 Салат з капусти з зеленим горошком;  №11 Салат картопляний;  №12 Салат з капусти з насінням;  №14 Салат з буряком і селерою;  №24 Салат з яблуками та квашеною капустою;  №39 Кебаб з сиром;  №91 Олія ароматна;  №92 Соус каркаде;  №107 Чай масала;  №108 Чай каркаде.

Наразі всі опрацьовані страви видаються у вільний продаж учням  5-11 класів з метою вивчення сприйняття їх дітьми та попиту маленьких споживачів”, – йдеться у повідомленні.

Після затвердження автором збірника нового шкільного меню у відповідних державних органах нові страви, що вже стануть знайомі та сприйняті дітьми, будуть включені до меню їдалень житомирських шкіл.

 

Нагадаємо, незабаром меню житомирських шкіл може поповнитися незвичними стравами.  На харчування дітей-чорнобильців Олевського району витратять майже 19 мільйонів.

Leave a Comment